Dobbel lading i høyfjellet

Ingen land i verden har flere elbiler pr. innbygger enn Norge. Det er nye tider på fire hjul og Storestølen Fjellhotell (1013 moh.) møter det økende behovet for lading i fjellheimen – både på den ene og den andre måten.

Forfatter: Bruse
Dato: 21.12.2022
Sist redigert: 10.02.2023
  • Bruse
  • Elbil-Lading
  • EL-utvikling

Med utsikt mot Hallingskarvet, toppturer fra dørstokken og som nærmeste nabo til Skarveheimen, ligger Storestølen Fjellhotell som plommen i egget. Her kommer det turister for opplevelser i høyfjellet, men også til yogaretreat og ikke minst kortreiste delikatesser på tallerkenen. Anne Gørild og Tore Holtskog tok over som vertskap i 2016 og utvikler hotellet i takt med behovet i markedet. Sist ut ble en egen ladestasjon for elbiler og den kom i grevens tid.

For litt logistikk blir det alltid. I dag har Storestølen Fjellhotell to destinasjonsladere og de ser helt klart behovet for å utvide med flere. Hyttenaboer benytter seg også av tilbudet, så det kan bli litt ladekø.

Det skal være enkelt. Ladeanlegget er vedlikeholdsfritt, og alt er lagt til rette for kunden gjennom en egen app.

– Vi er i sluttinnspurten på en reguleringsplan for utbygging der parkering står sentralt og vi må ha flere ladestasjoner. Seks ladere hadde vært optimalt, så får vi investere i en hurtiglader etter hvert, forklarer Tore.

Det tar rundt 7 timer fra flatt til fullt batteri og på Storestølen det er nok av opplevelser å fylle timene med. Legger du igjen bilnøkkelen i resepsjonen lader gjerne vertskapet for deg.

– Det er en komfort. Istedenfor å måtte stoppe nede i Aurland for å lade, kan man gjøre det under oppholdet på Storestølen. Slik kommer du deg fortere opp til vakre fjell og store opplevelser, avslutter Anne Gørild og Tore Holtskog.

– Flere og flere av våre gjester kjører elbil og vi må kunne tilby ladning, hvis ikke mister vi dem. Med en såkalt destinasjonslader kan bilbatteriet fylles opp, mens eieren får seg en tur i fjellet eller en god natts søvn. Dobbel lading med andre ord, poengterer Anne Gørild.

– Storestølen står som eier av løsningen og anlegget, mens Bruse tar seg av det administrative. Vi trenger i utgangspunktet ikke å være her for at våre gjester skal få ladet bilen, men hjelper selvsagt til hvis det skulle være noe, forteller Tore.

En mann i blå boblejakke står ved siden aven svart ladeboks som er festet på en svart trevegg. I bakgrunnen har du snøfjell, og en hvit bedriftsbil hvor det står