Bakgrunn for satsningen på sol.
Leder for Vidju, Audun Grynning forklarer satsningen på solenergi på vegne av konsernet;
- Vi er i ferd med å sette sammen en helhetlig verdikjede for fornybar energi. Vi opererer som spydspiss og lærer hver dag teknologien å kjenne, og er utrolig stolt over både tilliten kunder, partnere og ansatte viser på veien mot et mer bærekraftig fellesskap. Prosjektet med Hallingplast som eksempel, åpner helt nye dører i arbeidet med å tenke redusert karbonavtrykk og fremtidsrettet energistrategi for selskaper. Gevinstene er enorme sett i stor skala. Ikke bare for oss selv, men også på vegne av lokal industriutvikling, kompetansehevning regionalt og muligheter for å tilrettelegge for vekst i regionen. Samtidig er det selvfølgelig motiverende å aktivt bidra til at visjonære selskaper som Hallingplast når egne bærekraftsvisjoner og tilrettelegger for fremtidsrettet innovasjon, avslutter Grynning.
Teknologi og løsninger
Prosjektet, som er designet og gjennomført av Bruse SOL, benytter seg av spesialutviklede solcellepaneler. Anlegget har en kapasitet på 243 kWp og er beregnet til å produsere rundt 182 000 kWh per år, som går direkte til fabrikkens drift.
- Prosjektingeniør Anders Myklemyr fra Bruse SOL, som har hatt ansvaret for prosjektet, utdyper: "Vi har brukt Alpin-paneler med ekstra robust frontglass og tykkere ramme, spesielt tilpasset den betydelige snølasten på Kleivi. Anlegget består av 697 paneler, hvorav 500 er installert på taket og 197 på veggen. Denne løsningen, med takpaneler i en øst-vest konfigurasjon kombinert med veggpaneler, sikrer en jevn produksjon gjennom hele dagen, noe som gir høyere effektivitet både tidlig og sent på dagen sammenlignet med en tradisjonell sørvendt løsning, kommenterer Myklemyr.
- Dette er et prestisjeprosjekt for oss i Bruse AS, både når det gjelder skala og den innovative tilnærmingen vi har tatt. Det har vært en utrolig viktig læringsprosess for både oss og Hallingplast," legger Myklemyr til.
Utfordringer og løsninger
Installasjonen av solcelleanlegget har ikke vært uten utfordringer.
- En av de største utfordringene har vært snølastene og den myke isolasjonen på taket, forklarer Myklemyr. Mange tak er bygget med tynn takduk og myk isolasjon, som fungerer godt med jevnt fordelt snø. Men når snølasten konsentreres i form av punktlast fra solcelleanleggets støttesystemer, øker belastningen på takduken betydelig. For å løse dette problemet, investerte Hallingplast i å legge ny, trykkfast isolasjon og takduk over den eksisterende isolasjonen. Dette forbedret ikke bare takets bæreevne, men også bygningens isolasjonsevne, noe som fører til ytterligere energieffektivisering.
Besparelser og fremtidsutsikter
Solcelleanlegget vil gi Hallingplast betydelige besparelser i form av redusert nettleie og strømpris, med en forventet levetid på over 30 år. Vi har allerede begynt å skissere planer for videre utbygging, selv om vi ikke har satt noen tidsplan enda, sier Myklemyr.
Prosjektets tidsramme
Dialogen om installasjon av solcelleanlegget startet høsten 2022. På grunn av nødvendige utbedringer av taket, har prosjektet tatt noe ekstra tid, men resultatet har vært vel verdt innsatsen. Med dette prosjektet befester Hallingplast AS sin posisjon som en innovativ og bærekraftig aktør i industrien, samtidig som Bruse SOL viser sin evne til å levere fremtidsrettede løsninger i krevende miljøer, avslutter Myklemyr.
Om Hallingplast AS Hallingplast AS er en ledende leverandør av plastprodukter, kjent for sin fokus på kvalitet, innovasjon og bærekraft. Selskapet er lokalisert i Kleivi og har i mange år vært en viktig aktør i regionen.
Om Bruse SOL Bruse SOL er en del av Bruse AS og spesialiserer seg på utvikling og installasjon av solcelleanlegg, med en sterk fokus på innovative løsninger tilpasset krevende miljøer. Bruse er et datterselskap av Vidju Holding AS